Tak sme sa rozhodli pre cestu na vychod...

piatok, decembra 03, 2004

aj ked nam nepisete tak my piseme

Odchadzame z Bhopalu. Bol to zazitok, taky neturisticky. Zastavili sme sa ucelovo, kvoli "oslavam" 20 rocnice najvacsej priemyselnej katastrofy. My aj kadejaki novinari, NGOckari z roznych krajin, tvorca filmu o udalosti (vraj to bude v Holywoode a bude tam hrat indicka Miss universe), socharka co urobila pomnik obetiam Bhopalu, spisovatelia roznych kniziek, biela teta, co pomaha v miestnej klinike a dalsia co tam ma bylinkovu zahradu. Cize raz rocne (prip. raz za vyrocie) su miestni slavni, inak si ziju svoj zasrato zasraty zivotik.
Len data bez emocii: 20 000 mrtvych, fabrika buchla v noci, pricom boli odstavene bezpecnostne systemy, dodnes vlada ani vyrobca (Union Carbite pre ocistu mena kupeny firmou Dow Chemicals) nepovedali, co bolo vo vzduchu, dodnes zomieraju ludia na rakoviny, tuberkulozy, dodnes sa rodia postihnute deti, s malymi hlavkami, dodnes je priestor nevycisteny a ludia v okoli nemaju pitnu vodu aj napriek vleklym sudnym sporom (niektore dokonca uspesne)....
Prvy den na akejsi luke prebiehali celodnove pripravy na vecernu kulturu. My sme sa zapojili vehementne, vyvesiavali plagaty "20 years was enough ...", vymyslali, kde maju visiet, rozostavali info/stanky. Decka ochotne pomahali, vitazky Golman ceny sa usmievali, aktivisti pobehovali. Vecer boli klasicke tanecnice, precitene preslovy v Hindi a dlhohrajuci muzikanti. Za desneho hluku som povedala par mudrych slov miestnej TV. Ale ako "hviezdy" sme sa citili - my aj ostatni pritomni belosi - zial kvoli az neznesitelnej pozornosti davu chlapcov. Kdekolvek sa clovek pohne, aj v snahe ist uplne do tmaveho kuta, vsade ho prenasleduje dav tmavych ociek a za chvilu sa kruh okolo zahustuje. Tanecnice mali menej pozornosti ako v istom momente ja - spociatku par chlapcov 5-7 rocnych, potom ich bolo asi tak 30. Snazili sa komunikovat, ohadzovali ma kvetmi a ked som sa zodvihla na odchod - ako ul. Na konci programu sme sa zachranovali utekom k rikshi lebo niekto s malych si vymyslel autogramiadu. Najskor nechcete urazit, tak 4 pokrkvane papieriky podpisete, ale ked sa ich razom vynoria desiatky a zacnu na vas tlacit... Toto zazivali vsetci pritomni belokozci a mrzute to bolo aj na druhy vecer - nocny pochod so svieckami, pochodnami a heslami.
Smutny vsak bol pochod. Ludia od stareniek (moja babicka pred 10 rokmi) po deti cca 4 rocne niesli plagaty s foto a udajmi tych, ktori im vdaka havarii chybaju. Uplne kludne, kamenne ksichtiky...Isli sme ulicou az k byvalej fabrike a k soche matky s dietatom, ktoru spravila americanka Ruth ako jediny hold obetiam. Tam si pribuzni sadli k vysvieckovanemu napisu 84-04 a sedeli. Dlho. Do toho sa blizkali fotaky, vsetky tie cnn a bbc trepali precitene komentare a my sme sa tvarili empaticky akoze rozumieme...
K polnoci sa to pomaly koncilo a este okolo prehrmeli laviciarski aktivisti s pandrlakom, ktory mal oznacovat Andersona - riaditela Union Carbide India ked buchol - a povykmi aby ho upalili.
A my ideme za dalsimi turistickymi zazitkami.... Orcha, sexualne sochy v mieste na K (nevieme si spomenut) a Varanasi

4 Comments:

Anonymous Anonymný said...

Ahojte indiani!
Nepiseme Vám preto, lebo doma bezi vsetko standardne. Nejake drobne novinky su, no nie je to nic mimoriadne a je to na osobny rozhovor. O to viac sme vsak zvedavi na Vase zazitky a novinky. V kazdom Vasom prispevku by ste mohli par nesuvislych viet pouzit aj na opis pocasia u indiánov. Dufam, ze sa moc nespalite a nedojdete tmavi ako oni. "Biela farba je zdrava." Ja vzdy urobim z Vasej spravicky prevod do Bilkovho slova a okrem toho, ze to vytlacim pre deda a babicky 14 boldami to tiez poslem Dankinmu otcovi. Ten to moze vytlacit pre Dankinu mamu.
Pozdravuje Vás a stastnu cestu aj za mamu a deda s babickami zela
daddy

6:05 PM

 
Anonymous Anonymný said...

Jaaj, co vam mam pisat okrem toho ze zavidim? Hadam to ze s pred domu akosi zmizol ten prives :)
Inak pohoda, klidek secko ok, pozdravujte krdle deticiek a kvste :)

11:09 PM

 
Anonymous Anonymný said...

Jaaaaaaaaaaj a este ze Orcha bude asi pekne miesto, a vraj to nieje az tak turisticke :)
K Varanasi:
- ak vam nerobi problem zaplatit a cca 50 Rs za izbu viac, zoberte si hotel s terasou smerom ku Gange (cena tam je od 120 do 170 Rs za dvojizbu, mimo najdete hotel aj za 70 ci 100 Rs a niektore su aj s teplou vodou),
- upalovanie nefotte,
- poznam jednu osobku so sa zlozila pri sledovani kremacie takze sa drzte :)
- riksa zo stanice ku gange (do centra) cca 30 Rs
- motoriksaci casto dohadzuju turistov do hotelov takze niekedy nehovoria pravdu ak vas presviedcaju ze vami vybraty hotel uz neexistuje alebo je plny :)
- ak sa chcete povozit, tak tusim nas to stalo 30 Rs no neviem ci za lodku alebo za jedneho...
- Skocte do Sarnath!!!

A eunuchov ste uz stretli :) Vsimnite si ako im davaju domaci peniaze lebo sa ich boja koli tomu ze im mozu zelat nestastie :)

11:34 PM

 
Anonymous Anonymný said...

Caute Duracelovci!

Kedze uz odisli 3 comments, tak je jasne ze titulok splnil ucel a odkaz sme dostali. Nuz, co napisat. V Londyne je tiez teplo a tiez je tu kopec Indianov, takze sa mame skoro ako vy. Zda sa ze si uchovavate sportoveho ducha - nie zeby ste za tych par dni mali narok na nieco ine. Nase najoblubenejsie z Indie boli panneere na vsetky predstavitelne sposoby. Chystame sa lyzovat, aj ked este nevieme kde (to len aby sme nezavideli iba my vam). V spravach hovorili o Bhopale, tak sme aspon chvilku vedeli kde priblizne sa nachadzate. Uz sa tesime na Vianoce, dufajuc ze si oddychneme. Kto by povedal ze studentsky zivot bude taky tazky? Piste, aj ked mi nepiseme, vsetci citame a cita sa to zaujimavo

11:39 PM

 

Zverejnenie komentára

<< Home