Tak sme sa rozhodli pre cestu na vychod...

piatok, decembra 10, 2004

Takze jedno zo 7 svatych miest indi e

Vo Varanasi, (Kajuraho , ktore sme navstivili medzitym popiseme neskor, lebo tam boli problemy s elektrinou) uz 2 den kvasime na brehu Matky Gangy. Rano pri kave maly ind prednasal o karme 3 izraelitom. Prvy den som to mnozstvo vnemov uz nemala ako travit. Melting pot ale uplne ineho charakteru ako New York - zjavne... Podobne, a mozno este intenzivnejsie, ako vsade v indii (zatial) aj vo Varanasi clovek na kazdom kroku zazije kusok "posvatna", nejakeho rytualu, niecej spirituality. Od kravy stoicky leziacej pri usmievavom joginovi, cez hlucik polonahych, dredatych sadhuov okolo Sivovho trojzubca alebo vychrtlych psov hladajucich zabudnute kosti z tiel pri spalovacich ghatoch. Hluk robia meuzini z mesity, budhisticke zvonceky aj dzinisticke spevy. Vone su z vsadepritomneho bethalu (indovia to zuju a maju z toho hnusne hnede zuby aj sliny), cez vonne tycinky, kravske hovna (pekna indka ich umne formuje a nalepuje na stenu na vysusenie) a ludsky moc. Je tu 1 mil lodiciek, este viac turistov a vesliarom manazeri platia 600 Rp mesacne... Turisticky zivot sa tu toci okolo rieky a Ghatov a vela z miestneho zivota zacina a konci tiez tam. Ghaty tvoria pristup k rieke na kupanie, pranie, svatby, nabozenske ritualy, pustanie drakov, rodia sa tu psy a paria svate kravky... Ghatov je vraj 340 zahadne sa vynaraju z hmly (smogu?) - jednu oblubuju dzinisti, inu moslimovia, pri jednej deti peru a pri inej parkuju lode. Dva Ghaty su na palenie mrtvol. Vcera nam spalovac za 5 Rp (nic tu nie je zadara) povedal tieto zaujimavosti: Mrtvoly su balene do roznych farieb - cervena - mlada zena, biela - mlady muz, oranzova - stary clovek. Ludkovia s kosmi na brehu preosievaju ludsky prach, ci tam nenajdu sperky. Vacsi Ghat ma miesto pre nedotknutelnych priamo pri rieke, pre obchodnikov a bojovnikov vyssie a extra pre brahmanov - kasty ficia aj po smrti. Obrad zacina namocenim mrtvoly do sv. rieky, oholeny blizky pribuzny omotany v bielej handre 5x obide kopu dreva s mrtvolou, knaz na suchej trstine prinesie ohen z 5000 rokov horiaceho ohna (este od cias ked zomrela bohyna Parvati) a zapali telo. Pred tym ako sa clovek obrati v prach niekedy polo-obhoireta mrtvola s vybielenou lebkou vypadne z ohniska, nabodnutim na bambusovu palicu ju sluzbukonajuci spalovac vrati do ohniska... Pri pohrebe mozu byt len muzi, lebo zeny placu a slzy vraj zabranuju dusi odletiet.... Uff tak pre toto vsetko proste nechaaaapem

V malych ulickach stareho mesta nie je miesto pre auta a preto je tu ne milionove mesto velky klud. priam neuveritelen. Polkom navrhoven miestecko kusok od Varanasi asi nenavstivime, jednoducho sme tu zakvasili a len tak sa flakame a uzivame atmosfery. Ale diky Polko za tipy a ten vianocny sme uz pred tym pozerali a celkom sa mi (m) paci. Inak Poculi sme, ze si chory a tak sa vyzdrav skoro. Inak dady Orcha je kusok od Jhansi a to by uz malo byt na mape. Je to nejakych 300 km severne od Bhopalu. Zajtra mame nocny vlak do mesta pri Darjeelingu, takze sa presuvame tam a potom cez Kalkatu na juh.
Sranda su tu vypadkyu prudu. Okrem Delhi a Bhopalu tu vsade inde odpajaju prud na cast dna. Takze teraz fici tato kaviaren an generator. Inak vola sa to tu Mona Lisa. Je tu kopec japoncov (a kde nie je?), ale co je zaujimave Francuzov. Vcera sme nakupili indicke oblecenie a tak uz splivame s davom (samozrejme vobec to tak nie je, lebo sme biely a ja tu nad nich v prriemere o pol hlavy trcim.)

Sranda bola cesta z karujaha do varanasi. V karujahu nie je vlak a tak sme museli do mahoby autobusom - 65 km trvalo 4 hodiny. jednoducho nie je sa kam nahlit a tie cesty to ani nedovoluju. Vsade sa tu na nas vrhaju ponukaci lodiciek, hodvabu, sari, zobraci, maseri, vykladaci z ruk a kto ja viem kto este. takze no thank you je asi najcastejsie pouzivany vyraz. Ale clovek si zvykne. V tomto smere bola najpokojnejsia Orcha - ma to len 6.500 ludi a turizmus sa este len rozbieha. tak tak
Evci, ked to citas, tak "kuk")))))))
A bubaci, vela puuuus

4 Comments:

Anonymous Anonymný said...

Jeeej este zijeteeee :)
1/2

4:33 PM

 
Anonymous Anonymný said...

Na Varanasi mam jedny z nejkrasnejsich vzpominek. Mam pocit, ze jste si tohle mestecko uzili i vy. (ja si jeste musim tri tydny pockat ;)

V Darjeelingu si dejte pozor at nenastydnete. Nejhorsi je ten skok kdyz jste dole v Shiliguri, nasednete v tricku do jeepu a kdyz po par hodinach vyjedete do Darjeelingu tak teplota poklesne o peknych par stupnu. Pokud pojedete na Tiger Hill tak vam preju rano bez mraku a krasny vyhled na Himalaje. My meli smulu, protoze pres mraky nebylo nic videt.

Jsem zvedavy na Orchu. Tam jsme loni nebyli a mame to v planu navstivit letos. Doufam, ze nezklame ;)

Stesti a klid na cestach preje Robert (cestovatele.com)

4:41 PM

 
Anonymous Anonymný said...

Este pridam jeden zazitok: Ked sme boli vo Varanasi, strasne ma prekvapilo preco je to obrovske mesto iba na jednom brehu. A potom nam jeden indos vysvetlil, ze ak zomres na druhej strane rieky tak nedosiahnes nirvanu :)
S Norou sme si tie ghaty volali podla urcenia: spalovaci VIP, spalovaci low end, praci, umyvaci, sraci, kravsky, masazny :)
Viem ze uz ficite prec ale pamatam si ze najviac som si tie hraty uzil okolo 5-6 rano, tesne po vychode slnka. Bol tam klud, pokoj, meditujuci indovia juuuus, to boli fotecky :)
Inak zavidim ten Darjeeling, tam som nebol :(
A teste sa do Kalkaty, zazijete tam obzerstvo najvyzsieho stupna, varia tam na ulici a uplne strasne dobre, mnam, mna, dajte si chop-sui (ci ako sa to pise). A je tam vela kin :)
Moj typ na ubytko - Slvation Army Guest House, ale iba ak by mali top roof izbu :) ale vlastne aj ostatne su uplne v pohode... Juj, som zvedavy ako vas Calcutta ohromi :)
Mmajte saaaaaaa!
1/2

4:54 PM

 
Anonymous Anonymný said...

V Nai Díllí pomenujú ulicu po A. Dubčekovi

Inzercia

Nai Díllí 13. decembra (TASR) - Jednu z ulíc indického hlavného mesta Nai Dillí dnes pomenujú podľa významného slovenského štátnika a politika Alexandra Dubčeka.

Na slávnostnom akte sa zúčastní aj slovenský prezident Ivan Gašparovič, ktorý pokračuje v návšteve juhovýchodnej Ázie. Dnes má na programe sériu rokovaní s viacerými indickými ministrami.

Dopoludnia slovenského prezidenta vo svojom sídle privíta indický prezident Abdul Kalam. Následne Gašparovič položí veniec k pamätníku Mahatmu Gándhího. V priebehu dňa sa stretne s ministrom zahraničných vecí Natvarom Singhom, predsedom vlády Manmohanom Singhom, ministrom obchodu a priemyslu Kamalom Nathom a šéfom rezortu obrany Pranabom Mucherdžíom. Ďalej sa stretne s lídrom opozície Dolnej snemovne parlamentu Lalom Krišnom Advanim a s viceprezidentom Bhaironom Singhom Šechavatom.

Okrem toho sa hlava štátu zúčastní spolu s delegáciou, v ktorej majú zastúpenie aj viacerí slovenskí podnikatelia, na ekonomickom fóre, kde Gašparovič vystúpi s príhovorom.

Večer bude na počesť slovenského prezidenta a jeho manželky podávať indický prezidentský pár slávnostný banket v sídle hlavy štátu.

4:01 PM

 

Zverejnenie komentára

<< Home