Tak sme sa rozhodli pre cestu na vychod...

piatok, januára 07, 2005

Este stale z komunistickej Keraly - najma Konchi

Cervene vlajky, kosaky a kladiva, quatrum-virat:Marx, Engels, Lenin doplneni Stalinom... Zato plagaty lakajuce turistov maju slogan:"Kerala - God's own country" Schyza...
Na prvy pohlad menej desivej chudoby, smutneho zufalstva, zeny nosia vacsinou ozajstne zlato, menej zobrakov, viac islamu a krestanstva. Tato, na nas prvy pohlad, silnejsia ekonomika moze korenit v slabsom zastupeni hinduistov (ktori sa tu javia fatalisticky odovzdane), v inom kolonialnom systeme (portugalci namiesto britov), moze byt vdaka komunistickej vlade a jej rovnomernejsom rozlozeni bohatstva, alebo vdaka prijmom legionarov (tunajsi muzi chodia na otrocku makacku do bohatych krajin zalivu, kde im zamestnavatel casto zabavi pas a oni len makaju...), ale moze to byt aj v silnejsom postaveni zeny v spolocnosti (Ganesh nam tvrdil cosi o matriarchate juhu...) Kto vie.

Z varkaly rano busom do Kollamu. Tam sme sadli na lodicku, ktora nas 7,5 hod vozila po tzv. backwaters. Parada, bufet, gyc. Tam kdesi byva aj "Objimajuca matka" v jej ashrame, ale nesli sme ju opacit. Navecer sme chytili OK ubytko v Allapuze. Vecerali sme s 2 Finmi, co robia socialnu pracu. Skola im zaplatila kulturnu vymenu - 3 mesiace v Nepale resp. v Bangladesi. Zaujimave historky: Nepal - Maoisticka realita, vdaka ktorej je tam menej turistov, ale clovek sa tam citi v bezpeci, keby len Maoisti nevyberali pri kazdom kroku "mitne"... Banglades - tvrda diskriminacia mensin, vcitane najhorsich nasilenstiev bez zakonnej odozvy. Miesni, ked sa ich clovek pyta: "vlasne nemame problem"...

Rano total narvac bus do Konchi. To znamena visiaci ludia z dveri a, napriek prirodnym zakonom, skulinkami sa predierajuci revizor..
Vystupili sme inde nez sme mali - v Ernaculame (velke a rusne) a lodkou za 2,5 Rp sme dorazili do pristavu Konchi. Aj tu sa zadarilo ubytko (cekovo sa pohybujeme okolo 200 Rp za dvojizby na noc). A zase sme sa ocitli v mieste, kde sa zivot bezneho turistu minimalizoval na cca 2 km strvorcove - okolo atrakcii: zidovska stvrt s koreninami (zidov sme marne hladali), trh s vonnymi olejami, holandsky cintorin a nekupatelne pobrezie.
A tam delfiny - tie elegantne mrsky! Vynoria obluk s plutvou koketne ako v spomalenom filme.

A tam aj rybari - odhalili sme 2 nove rybolovne metody. Cinska paka -bambusovy zeriav, na jednej strane upevnena siet a druhu, zatazenu sutrami, tahaju 4-6 muzi, aby v pravidelnych intervaloch vylovili niekolko sardiniek. Chudobni lovili tak, ze cely den stali v spinavej vode a v prihodnu chvilu hodili siet na zabludenu rybicku. (Milacik biolog prisiel na to, ako to funguje - proste pri prilive tie ryby uz nemaju miesto v mori, tak ich voda vytlaci na breh - tak to nebolo, tam je taky zaliv so silnym prudom a oni lovili pri vstupe do toho zaivu a ja som v snahe priblizti to pravnicke povedal ze oni sa do toho vstupu do zalivu nezmestia). Efektivita dost slaba - vraj 40 hodov za den a 6-7 uspesnych. Ulovene vkladali za zrolovanu lungi - ze ich to nesteklilo!
V restika ponukali: my chytime, vy vyberiete, my uvarime. Nam sa ale najprijemnejsie sedelo v Art Cafe. Podporuju miestnych umelcov (pekne vystavy), spolupracuju s lokal MVO aj GP. Teraz sa chystaju akcie k premene miestnej stoky spat v rieku. Vacsi aj mensi znecistovatelia vypustaju kade lahsie a vlada, ktora vlastni fabriky nema velku motivaciu ochranovat...
Pokecali sme si so Svajciarkou, ktora 3 mesiace robila v enviro MVO v Jailpure, Rajastan. MVOcka zavadzala system vyuzivania dazdovej vody, Svajciarka sa zaujimala o poslilnovanie lokalnych zien cez enviro projekty a Rajastan je jeden z najrigidnejsich hindu statov.
Dozvedela sa o zenach: Muzsky potomok je vyhodnejsi z ekonomickeho hladiska - veno a 5-7-11 dnova stvatba totalne vycicaju rodicov nevesty; dalej zo socialneho hladiska - muz zostava v rodicovskom dome a stara sa o nich v starobe; a v neposlednom rade z nabozenskeho hladiska - hindovia vraj verria, ze len ak ich telo po smrti podpali prvorodeny syn (ak sa tomu nieco stane, tak druhorodeny), mozu prelomit kolobeh znovuzrodeni a dosiahnut nirvanu. Naco sa potom divit, ze ti co si prenatalny test mozu dovolit abortuju zenske plody a snazia sa aspon o 2 synov???
Aj v relativne pokrokovej Kerale je vraj 95% manzelstiev dohodnutych aj s tucnym venom. Mlade generacie v niektorych castiach vsak zacinaju minimalne deklarovat nesuhlas s praktikou vena a tiez sa posuva vek dohodnutych parov, takze mozno svita na inakost.

Este par riksa storiek:
"Pane, kam potrebujete odviezt?"
"Nikam"
"Odveziem vas"
"Nie"
"Neskor?"
"Nie"
"Zajtra?"
"Nie"
"Mozno?"
Tu sme nazvali: Nadej zomiera posledna

"Riksha?"
"Nie chceme ist peso"
"Idete zlym smerom." (Nepovedali sme mu, kam chceme ist...). "Za 10 Rp vas odveziem kdekolvek vo Fort Kotchi."
"Nie."
"Aka je vasa cena?"
"Chceme ist peso."
"Dam vam novorocnu cenu"
"Nie"
"NOvorocny darcek - odveziem vas zadarmo"
Tu sme nazvali - velmi pruzna cena

1 Comments:

Anonymous Anonymný said...

200 Rs za izbu? Fuuuj, opovrhujem vami, kapitaci! :)
Inak ta cinska paka funguje aj tak, ze v noci nad nou zaznu reflektor co mieri na siet a svetlo pritahuje ryvisky, sladuske, glum, blum...
A co malaria? Stale nic?

Kokso, vcera bolo 17 stupnov (vo Viedni).
A vcera sme so Stankou boli na konikoch a potom sme bojovali s hmyzom, bo uz nebola jedina potravina ktora by neobsahovala primes proteinov (rozumej cerviky).

Polk:o)

8:56 PM

 

Zverejnenie komentára

<< Home