Tak sme sa rozhodli pre cestu na vychod...

štvrtok, decembra 23, 2004

dik mooooooooooore

nuz tak po dvoch dnoch vo vlaku sme konecne dorazili do chenaia. zdrzali sme sa tam iba na to aby sme kupili listky na zapadne pobrezie (silvester chceme travit tam) a po mesich peripetiach s hladanim odkial tie autobusy idu sme sa vybrali do mamalapuramu. dlhe meno co? inak neodpustim si jednu poznamku k chenaiskej autobusovej stanici. ma to udajne byt najvasia v azii. nuz nas prakvapila - nie velkostou - ano je velmi velka ale cistotou a priam europskostou. sranda.

sem sme dorazili o desiatej vecera a v pohode sa ubytovali. komare na oplatku zautocili ale my mame take do zastrcky hehe.

miestocko to je pohodove, trochu turisticke, su tu aj nejake chramy, ale mam sa zatial moc do ich nechcelo. dnesok sme travili prechadzanim sa po plazi (ano pripalili sme sa trochu) a nicnerobenim. ale kedze moja vyrecnost a stylisticka schonost nedosahuje (aspon momentalne) ani po patu mojej milej tak si jej tymto dovolim odovzdat slovo a idem si von trochu nicit pluca. Ona vam napise ako to vskutocnosti vsetko bolo.....

aha vybera este mudry zositok zo zapiskami - no s tym by som bol aj ja mudry, lenze ja som lenivy aj do toho zostika pisat juj ake je krasne byt lenivy hec hec a nemusim do prace - aspon este par tyzdnov.

takze ja. no co mam pisat, ze romantika? ze hukot je z bengalskeho zalivu a ten sa jeduje a pusta velke vlny a ze dokopy nic nerobime len sa prechadzame, sledujeme rybarov, obzierame ananasy (asi sa to tak povie aj po tamilsky - tak tu hovori vacsina) na pozadi starych kamenych chramov. proste predvianocna pohoda. ka+ka - kapra + kapustnicu pre tento krat vymenime za morske prisery a tatranku (nostalgia - este par zostalo) a zapijeme kalvadosom (diik hojsikovic rodinke:-)
Inak prijemna 200 Rp izba s kupelnou a v ramci baksisu mame par nadhernych jasteric, co nicia tie hnusne komare - aspon nemusime my a nenicime si karmu.

Paradni su rybari. Makaju od 6 rano do cca 2 obeda. Dve lana, pri kazdom sa s morom natahuje 7-15 chlapov rozneho veku a (aspon na pohlad) roznej sily. Zadny ma stabilne miesto a funkciu zmotavaca lana. Ti pred nim ked potiahnu nakoniec, tak prebehnu dopredu. Cele to zacina nahodenim siete asi 2 km od brehu. To robi motorak s 4-7 chlapmi. Ostatni su na brehu ale netahaju stale. Ak tomu dobre rozumiem, tak spolupracuju s morom a cakaju kym priliv siet prisunie. Potom zatiahnu a sadnu a kecaju - to sa opakuje v intervaloch, ktore urcia skuseni vpredu. Cele to konci asi o 2 hod pritiahnutim siete k brehu, zaviazanim siete, pricom niekolko rybarov pritahuje z vody. Ulovok vytiahnu na breh - prekvapko: "Good luck, ci nie moc good luck". " Rano bol good luck vacsi. Zo 4 ryb maju 3 majitelia siete 3 ryby a my ostatni 1" povedal mi medzi tahanim zrozumitelnou anglinou jeden zo 7 micky. Potom sa ku mne prismodrchal kontrolujuci manazer a nukal mi rybu na diner a masaz (biele gate, klobucik). Anglinu mal fesacik mizernejsiu nez rybar. Marin pomahal tahat, za co si tiez vysluzil ponuku rybky. Ulovok, co sme zazili pozostaval z kopca"sardiniek" a par kuskov. Siet este namocili a vyplachli na ranajsiu sichtu.
No samozrejme - funkcia zien: vo velkych plechovych vedrach a kosoch nosia na hlave obcerstvenie a po vyprazdneni su nadoby pouzite ako odmerka ulovku, selekcia a odnos. Zobravym starsim damam a detom sa do igelitky alebo len tak do ruky tiez ujde na polievku po rybke ci dvoch.

A este ten klasicky vianocny ananas - sladuuucky - nad kamenovym utesom v pozadi chram z neviemakeho storocia.... A este sme obzreli do sutrov vytesavanie vsetkych tych sivov, visnov, ganeshov, slonov a slonic a parvat a krisnov a tak. Co s tym vsetkym robia. A vela lingamov - aby sa nezabudlo...


4 Comments:

Anonymous Anonymný said...

Jeeej takze uz Juh :)
Inak ak pojdete smerom do PondyChery a bude sa vam zdat cesta nadmieru dobra, je to pre to ze tam bola na navsteve pred par rokmi kralovna Alzbeta (Sla z Chenai do Pondy) a chceli sa vytiahnut :)
A dali ste si uz thali? Na bananovom liste? Mnaaaam :)
A preco furt odpovedam na kazdy vas blog? :))))

8:14 AM

 
Anonymous Anonymný said...

Ahojte Indiani!
Vcera bolo zemetrasenie v oceane pri severozapadnom cipe Sumatry cca 1 500 km od Cejlonu. Z toho bola ta tsunami. Dnes rano tu hlasili celkom 15 000 mrtvych v celej postihnutej oblasti Od vcera vecera to riadne stuplo). Sme radi,ze vy ste v uplnom poriadku. Este aj Gott s manzelkou a Svoboda (hud. skladatel) na Maledivach boli nezvestni. Napiste do blogu o priebehu tsunami a co najviac podrobnosti ako ste to prezivali. Tu vianoce prebehli podobne ako vlani. Krasnansky dedo mal poobede na stedry den malu mozgovu prihodu. Sanitka ho zobrala do nemocnice a je na neurologii na Kramaroch. Nastastie bola iba slabsia a teraz uz celkom slusne komunikuje. Chodime za nim. Vcera sme si na vlckovej pripomenuli 1 rok od dedovej smrti. Zelame veseleho Silvestra na zapadnom pobrezi – dufame, ze tam pojdete, lebo je to od epicentra za poloostrovom a cakaju sa este dalsie otrasy.
D+M+M+B

3:51 PM

 
Anonymous Anonymný said...

ahojte, dani, na elaw som citala spravu od mohana, ze si v pohode, dufam,ze to tak naozaj je a ze ste obaja v poriadku. prosim ta, ozvite sa cim prv! e+p.

3:55 PM

 
Anonymous Anonymný said...

Ahojte, vcera, 26teho som ICQoval s Hojsom a tu je prepis :)

H: cau cau z pondy
P: akurat hovorili ze sa ocakavaju dalsie (mensie) vlny a preto neodporucaju chodit k pobreziu par dalsich dni.Ale asi to nebude z daleka co to bolo 1x... Takze tak, v mediach to vyzera seliako, su miesta ktore su riadne znicene,hlavne male chudobne rybarske osady... Nikobary (male indicke hostrovy na Juhovychode) to uplne zmietlo. kolko je tam stupnov?
H: hmm co ja viem teplo pohodicka vetrik od mora
P: juuj ako zavidim!
H: nuz inak dnes to bola haluz. rano sa sla danka poprechadzat po plazy - bola tam od 6:30 do nejakej pol deviatej. potom prisla ja som sa zobudil a chystali sme sa na tradicnu rannu kupacku v mori - vlny su tu super. a ako sme prave isly zamikat chatku tak vidime ludie utekat od mora s krikom a chaos.
P: wow
H: jednoducho sme mali stastie jak svina lebo nas to ta hlavna vlna tesne minula.
P: a aka bola velka?
H: nuz to sme nevideli ale zaplavila tak 100 metrov od pobrezia, mozno aj viac
P: a vy ste boli ako daleko od pobrezia?
H: nuz my sme maliu hotel tak 20-30 metrov od toho kde skoncila zaplava. potom sme sa boli este pozerat na to ako restauracie pri plazi prestali existovat, ako vytiahli z mora 2 mrtvoly a udajne to nerozchodil aj jeden turista ale toho sme mrtveho nevideli.
P: A ste v pohode? Akoze ci nieste z toho nejako vedla...
H: pokecali sme s holandami, ktory prisli o vsetku batozinu - lezali v posteli v hoteli pri plazi ked ich to chytilo, boli radi ze utiekli na strechu a ze hotel bol novopostaveny a nezrutil sa. mensie zaplavy sa este par krat opakovali. je to haluz jak svina.
P: hmm no mate zazitok na cely zivot, ja som hovoril ze india je paradna! co mate dalej v plane? Inak ak to bude tam na prd, chodte na Juhozapad do Keraly, tam je to uplne v pohode.
H: nuz my mame uz sprad vianoc listky na zapadne pobrezie a chystame sa silvetrovat vo Varkale (Juhozapad).len dufam ze vlaky budu premavat bez problemov. autobusy neboli narusene okolo obeda a v pohode sme sa dostali do podny - inak cesta je naozaj najlepsia v indii.
P: indovia su haluzaci. a ako sa vam pacila palmova alej okolo nej? :)
H: na vianoce sme si uzili aj my obzerstva najprv na plazi v restauracii, a potom v jednej dobrej francuzskej restauracii flambovane babany a pina colada a na zaver v podniku love point kde mali underground party :)
H: nuz ale musim koncit, vonku caka svet. danka ta moc pozdravuje a uzi si to tam - ja som schudol hec hec - danka tvrdi ze iba trosku ale predsa
P: ze jej posielam velky cmuk a napis kolko tak minate priemerna na den. inak vlak bude ok

5:11 AM

 

Zverejnenie komentára

<< Home