Tak sme sa rozhodli pre cestu na vychod...

utorok, januára 11, 2005

Mysore - o karme, kokosakoch a ranajkach

Z Konchi sme sa cez noc busom doterigali do Mysore.Cesta to bola ozaj hrbolata, par krat sme z neznameho dovodu museli vystupit atak.
Rano v Mysore sme neboli celkom pripraveni na opatovne zaplavy ponukacov a pytacov. Ubytovanie opat super. Dva dni sme stravili obliezanim tohto kultivovaneho miesta.
Napr. ovocno-zeleninovy trh nam poskytol paradne ranajky: 1 kg paradajok, nova cibulka, 5 uplne sladuckych kalerabov a mrkvicka na doplenenie - po 5 Rp, moj oblubeny hrasok 12 Rp kilo a tak. Indovia sa na nas vehementne zabavali, ze to zujeme surove. Teta sa ma doverne pyta: " Ako to budes varit?" "My to jeme surove." hahah fakt divni belosi. Ananas - indovia ho nazvali podla nas - je len za 10 Rp a k tomu mnam granatove jablcko. K zeleninke chapati alebo broti (placky) s maslom...
Tak taketo ranajky sme si dopraili na Chammundi Hill. Mily uz pri "velkych pripravach" v BA si k tejto destinacii poznamenal "ignoruj karmu, chod autobusom". Lonely planet totiz tvrdi, ze vyfucanie vyse 1000 schodov na vrch k chramu vycisti karmu. Milacik sa dal ukecat... Po ceste schodmi nahor sme stretali putnicky s kvetmi vo vlasoch aj v dlaniach - kazdy schodik pravidelne zdobili. Iny putnik zase do stredu vsetkych schodov nakreslil cervenou a zltou znamenia. Po ceste sme cvakli najvacsie Sivovo vozidlo v Indii - sochu cierneho byka; aj skolsky vylet pri ryzovych ranajkach. Hore, oproti chramu sme konencne rozbalili aj nase ranajky. Rovnako ako my sa tesila adoptovana krava "svate mu-mu", ktora schramstla cely nas bio odpad. Kolorit ranajok doplnali spevave ovencene procesie a hlucik, ktory sa opodial lacno vrhal na zvysky kokosovych orechov. Obetou v tomto chrame su okrem kvetov totiz prave kokosaky. Veriaci ich nosia na hlavach, alebo z nich robia take pekne oltariky, ktore na posvatenie priensu ceremoniarom. Dalsia moznost je na designovanom mieste pred chramom odrieknut modlitbu a drbnut orech celou silou o zem. Zvyusky si rozchytaju okolostojaci, co si na to nosia velke tasky.
Cestou spat, dole po schodoch, bol paradny vyhlad na Mysore. Milacika som opat ukecala...Uplne dole sme si za odmenu kupili orieskovu mlsotu, ktoru mi pruzne zabavila opica. Svina.
Jo a este sme omrkli Mysorsky palac. Za 0.5 Rp tam strazia smradlave sandale - naboso sme odtapkali vsetky tie luxus miestnosti. Kresby na stenach mali tvare ako ozajstne fotky, krasne vyrezavane dvere a mraky turistov. Tak si nejak predstavujeme Taj Mahal.