Tak sme sa rozhodli pre cestu na vychod...

piatok, decembra 31, 2004

Matersky Auroville, Pondy a este ubohi rybari

Este pred ochodom z vychodneho pobrezia sme stihli par srand. Moj opakovany pokus dat sa dokopy s Mohanom – indickym kolegom z Chenaya, ktoreho poznam cez ELAW – vysiel az tesne pred nasim nalodenim sa na vlak. Vdaka nemu sme sa ale stretli s “ministrom pre bezpecnost” zvlastnej komunity pri Pondichery – Auroville.
Pozicali sme si bicycle a v klasickej indickej premavke (mala som nasieracny den, a tak mi dobre padlo na plnu hubu vsetkym nadavat po slovensky: “hovadi indicki, k…. one a tak” bola som hnusna) sme odpedalovali asi 10 km do dedinky zalozenej “Matkou”. Pondy je celkovo prepleteny kadecim, co suvisi so svojskym indickym guru Sri Aurobindo a jeho este svojskejsou francuzskou “asistentkou”, co sa nechala volat Matka. S Mohanom sme sa zhodli, ze mala taky zlomyselny kukuc, visela nam nad postelou (visi skoro vsade po celom meste) a robila zle sny. Zomrela pred asi 30 r. vo veku 97 rokov. Takze ducha Matky sme si pripominali cely den robiac si nemiestne zartiky, napr. : a Matka riekla “Budete davat vsetkym prijmove doklady za kazdu blbost” I stalo sa tak. V reali to znamena, ze pri automate na kavu stoja 2 ludia. Jeden vo funkcii “pokladnika” a druhy, sotva 1 m vzdialeny je “kavovaric”. Zaplatite u pokladnika, ktory vam vystavi zdrap papiera a tym sa preukazete u kavovarica. Ale napeni kafco paradne. U nas by sa to volalo neefektivna prezamestnanost, v Indii je to brutal lacna pracovna sila… V Pondy Matka zriadila rozne kusky ashramu, je tam predajna, rozne dielne, kaviaren, ocna klinika, meditacna miestnost…
Aj Auroville zalozila Matka. Dedinka s 1500 ludmi (matka planovala 15000) z kade-tade, viac bielych ako Indov. Maju tam solarnu kuchynu, zase dielne (su fakt pracoviti), ekopolnohospodarske polia, knizky s mudrostami oboch guruakov, skoly, zahrady a v nich nadherne banyanovniky (uvidite fotky –z jedneho stromu vznikne cely haj vegetativnymi odnozmi) a Matrimondir – taku velku zlatu gulu v tehlovom amfiteatri, co vyzera ako vesmirny korab (neuvidite, lebo tento poklad –foto zakazane). V nom je vraj najvacsi krystal na svete a vsetci asramcania sa tu vymeditovavaju do sytosti.
Pana “ministra” sme zial odchytili len na kusok, lebo zjavne mal hekticky den. Zriadil prvy zachytny tabor (na 2-3 dni, kym vlada nevytvori nieco trvacnejsie) pre 1000 ludi z najpostihnutejsich osad Tamil Nadu. Viac ako 7000 ludi, co prisli o strechu nad hlavou a vsetko ostatne sa zatial odhaduje a je to riadny pruser, pretoze su to – ako inak – najchudobnejsi rybari, co drsno splacali svoje drevene barky, siete ai. rybarske nacinie. Teraz nemaju ani strechu casto ani rodinnych prislusnikov, maju len dlh. Vraj uz davnejsie ziadali vladu, aby im zriadila aspon zakladne zatarasy ako ochranu obydli pred morom. Obydlia maju casto vytlacene az priamo na pobrezi, pretoze ostatok kvalitnejsiej pody kupili bohatsi. V Mamalapuram, kde sme my vegetili boli obydlia dalej od mora, na pobrezie sa dostali sexi murovane restiky pre turistov, cim vlastne zoslabili najvacsi naraz tsunami a chudobni dedincania utrzili relativne mensie skody. Dalsia nezmyselnost celej tragedie je v tom, ze sa jej dalo aspon ciastocne predist. Teraz su plne noviny varovneho systemu, ktory mohol zjednodusene fungovat uz teraz. Kym tsunami cestovala az k juhu Idie, uz mohli byt miestni varovani….
Tak a o kadecom sme kecali s Mohanom a Devikou – advokati, co nam ukazali najvyssi sud Tamil Nadu (fesackejsi aj pojednavacky serioznejsie ako nas Najvyssi…). Parochne sudcovia nemaju a paradne turbany uz tiez nie. Zien pravniciek razantne pribudlo len v poslednej dobe, je ich “uz az” 30 % (okrem Deviky sme ziadne nevideli – vraj lebo ponahlaju na druhu domacu sichtu, klasika….). Seriozne posobi kniznica zdruzenia advokatov (jednu maju pre chudbonejsich a druhu pre bohacov) - zaprasene policiska plne hrubych zvazkov. Komputerizacia rozhodnuti, na ktorych ako common law krajina, Indicky system fici, je minimalna.
Vecera v miestnej kantine a skoda, ze kratky pokec, kym sme odficali na vlak na zapad.

4 Comments:

Anonymous Anonymný said...

What can I say in addition to Matersky Auroville, Pondy a este ubohi rybari ? I think that you explained it very well! Would you be interested in a website about scommesse sportive ? Have a jump on it and look for something that you can be interested in! You'll find only scommesse sportive .

2:26 PM

 
Anonymous Anonymný said...

Ciao d+m ! Non potevi esprimere meglio il tuo pensiero riguardo a Matersky Auroville, Pondy a este ubohi rybari . Complimenti per il tuo blog, è davvero bello! Continua a tenerlo aggiornato! Se ti va di visitare il mio sito che riguarda scommesse clicca su questo link: qui troverai solo scommesse !

6:18 PM

 
Anonymous Anonymný said...

What can I say in addition on Matersky Auroville, Pondy a este ubohi rybari ? I think that you explained it very well! Would you be interested in a website about scommesse calcio ? Have a jump on it and look for something that you can be interested in! You'll find only scommesse calcio .

5:27 AM

 
Anonymous Anonymný said...

Ciao d+m ! Non potevi esprimere meglio il tuo pensiero riguardo a Matersky Auroville, Pondy a este ubohi rybari . Complimenti per il tuo blog, è davvero bello! Continua a tenerlo aggiornato! Se ti va di visitare il mio sito che riguarda scommesse sportive clicca su questo link: qui troverai solo scommesse sportive !

7:27 AM

 

Zverejnenie komentára

<< Home