Tak sme sa rozhodli pre cestu na vychod...

pondelok, januára 24, 2005

Hampihaluz - mesto co sa vsetkym paci

Fakt som od seba ocakavala, ze sa mi z uvedeneho dovodu bude menej. A nie.
Uz ked sme rano dorazili bolo to jasne - tajomno, nepochopitelno - presne to, co okukavam najradsej. To miesto je ako z inej planety alebo ho vytvorila ina civilizacia, fakt nesklebte sa.
Obrazok: je nieco po svitani a ja pochodujem so svojou cervenou dekou (co sme tipli Austrianairlinom - ooo vdaka, velmi posluzila) najst si pokojny flek. Idem ponad ligotave ryzove polia - cerstvo zelene mlade vyhonky zaplavene vodou z domyselneho systemu kanalikov, hradze priechodne spevnene palmami - a popri odpadkoch z ubytovne, ktore my turisti produkujeme. Dostanem sa k najblizsim sutrom. Hladam priechodne plosinky medzi porozhadzovanymi balvanmi. Vynori sa kvazi spevneny chodnicek, ktory vedie certviekam. Je modro, male jasterice aj vacsie gekony sa vyhrievaju, revu take niecoakohrdlicky. Idem medzi divnymi kaktusmi, pichlavymi krikmi (9 defektov, vid nizsie) a prezivajucimi krpatymi stromcekmi. Nasla som murovanu rotundu - nizucke stlpy nevadia vo vyhlade, strecha z palmovych listov. Vsade okolo je tou divnou civilizaciou porozhadzovanych spusta kamenov roznych velkosti a tvarov, niektore maju "zipsy", niektore stoja inym na hlave a nechapem ako tak vydrzia (zeby ta yoga?); a este starucke chramy, vacsina polorozpadnuta tak spred 500 rokov. Tymto sa hadi rieka. Pamatam si z dejepisu riecne civilizacie - tak toto je ono, ziadne 3 tisicrocie. Nechapem. Nestiham. Horolezci s zinenkami na padanie preboldrovavaju, kym nie je nevydrzatelny hic. Bubny a flauty zatulanych hipikov zacny trosku neskor.

Hampi je osidlene hlavne kvoli turistom - miestni putnici prezeraju pamiatky (je to jedno zo svatych miest) a zahranicni bufetia v kaviarnach a vyhuluju sa (alkohol je zakazany, zato drogy su az na niekolko vynimiek tolerovane). Tolko dredov pricestovanych z Goa plazi sme este nevideli. Niektori to prezenu... Nas druhy vecer polisi zacli s vyhostovanim "Sibnuteho Haryho" - asi 40 roc. zanedbaneho rakusaka na heroine, co sa stal smutnym maskotom, o ktorom kolovali historky siroko daleko. Inak, tie 500 roc. ruiny su polo osidlene - mastal v historickom stlporadi, skola v opravenej budove a obyvacka v neopravenej...
Nekoordinovane sme poobliezali okolie. Hulvatsky ignorujeme hlbkove prezeranie pamiatok - skor kruzime a nasavame genia loci. Vzdy sa naskytne paradny vyhlad. Najlepsi je z chramu "na vysokej skale"odkial seci sleduju zapad, ktory sa moc nevydari. Dalsi zapad sa deje na skale nad chramom priamo v mestecku, kde sa zhromazduju aj opice.

No este sme videli kvitnuce mangovniky (nie ziadne ruzovo - oranzove megakvety, uplne nenapadne ako ked kvitne lipa) a vodopady, kam chodia turisti lovit kamienky, turistky v bikinach bronz, indovia lovit pohladom turistky v bikinach a indky prat indom podvlekacky. Aby sme odtial nesli tou istou cestou spat, sli sme po bielych sipkach na skalach, ktore sa zmenili na biele vtacie hovienka, ktore som povazovala za sipky a tie nas viedli az sme kusok bludili v bahennom poli mladych bananovnikov. Uz vieme ako z tmavocerveneho kvetu bananovnika, spod jeho listkov vzniknu zelene bananiky.
A jeden den sme vsetko obkruzili na bicykli. Super. Terenaky sa neodporucaju. Spolu sme mali 9 defektov (ja 8) a jedno rozbite koleno (ja 0). Ale ako Polko vravel, lepici pneumatik sa zahadne vynaraju prave ked ich treba: "jeden defekt-5 minut (no skoro) - 10 Rp." Pri mladencoch vyberajucich mytne (zo zahadnych dovodov...) som dostala na 4 defekty sucitnu zlavu - bez akehokolvek zjednavania. Len Hanumanov chram (taky opiciak) sme kvoli bludeniu bananovnikmi nestihli.
Este je parada, ze z jednej strany rieky premavaju na druhu take prutene megakose. Narvu do nich aj 18 ludi, motorku a tak. Padluje sa to inak ako lodicka. Kedze prevozcovia maju monopol a zrejme dost lokalnej politickej moci, tak most zostal kusok od dobudovania a cena za prevoz sa zahadne meni.
A uz sme boli aj v Bombay...

2 Comments:

Anonymous Anonymný said...

Ahojte indiani!
Aj mne je Vás luto, ale po takmer 2 mesiacoch je treba mysliet na navrat. Vcera vecer sme sa hovorili s Dankinym otcom, ze kazdy zoberie pre svojho potomka na letisko nejake teple oblecenie. Martin, pre Teba mama pripravi texasky (su u nas), teple ponozky, nejaky moj sveter a Tvoju staru zimnu bundu. S Marekovcami sa stretneme niekde pred hranicnym prechodom cosi vyse 1 hodiny pred planovanym pristatim. Potom pojde konvoj pre Vas. Idealne by bolo, keby si mi mohol kvoli meskaniu poslat SMSku tesne pred o odletom (ak dobre ratam odlet: 0:10 v New Delhi minus 4,5 hodiny rozdiel v casovom pasme = 19:40 v Blave; to este budeme urcite hore), aby sme si pripadne mohli skorigovat cas stretnutia pred hranicnym prechodom. Predpokladam, ze rychlejsie lietadlo nepoleti, takze cas letu je minimalne 8 hodin (3:45 minus 0:10 = 3,5 hod. + 4,5 hod. rozdiel v casovom pasme). Ale uz stacilo. Tesime sa na Vas
d+m+b

5:56 PM

 
Anonymous Anonymný said...

Jeeej, na tom chrame na hore som sa pekne vysral a tym ma presla dvojdnova sracka :) Fakt bude asi zazracny...

A s Norou sme si tam onehda pozicali motorku a mali sme 3 defekty a ako pisete, zdy sa vynoril nejaky ind usmievajuci sa a volajuci "panti, pankti" rozumej "puncture, puncture = defekt, defekt" :)

A cenotvorba lodickarov najviac vrcholi v noci kedy chcu aj 100 Rs, hajzlici...
Polk:o)

9:06 PM

 

Zverejnenie komentára

<< Home