Tak sme sa rozhodli pre cestu na vychod...

sobota, decembra 18, 2004

kaka - kalkata

Sleeprom (najlacnejsia spacia trieda vlaku - druhu triedu sme na vacsie vzdialenosti zatial neodvazili skusit, Martin povie preco...) cez noc v Kolkatte. Spat v chaose. Hluky, smrady, tlacenica, husty smog (v zime najspinavsie mesto Indie podla Hindustan Times). Ludia tu dzavocu bengalsky, nie Hindi, hoci filmi maju (aj) len v Hindi. Ked sme sa v kine pytali, ci su angl. titulky so smiechom povedali, ze ntereba: "tomu budete rozumiet: bang - bang". Mozno pojdeme.
Zjavne mam mierne cynicku a agresivnu cestovatelsku super-naladu. Dnes mi vadi, ze mnou "vsetci chcu manipulovat": miestni mi chcu ukazat miesta, zaviezt, predat veci atd., o ktore nemam ani najmensi zaujem a aj chudak Martin mnou "manipuluje", lebo sa na rozdiel odo mna orientuje a vie kam ideme: "teraz napravo, cez krizovatku (behom)..."
Z mesta sme toho zatial moc nevideli, hoci sme pochodili dost a aj tak mam plnu hlavu obrazkov. Briti sa vysantili - mega budovy pripominaju kolonializmus za zlatych cias. Len by ma zaujimalo, ci im funkcie priradili stari alebo novi pani. Robime si srandu a hadame: "toto musi byut sidlo tajomnika sekretara stvrtej West Bengalskej divizie ministerrstva textilii" alebo "sidlo odboroveho zdruzenia predavacov napoja z cukrovej trstiny". Komunisticka vlada tu vladne: vyfotili sme sa pri odhodlanej soche Vladimira Ilica, zazili sme strajk prepustenych zamestnancov miestnej mega posty, videli sme plagat na konferenciu asociacie poistovacich agentov...... A rezervovali sme si listok na juh - vcas na vianoce.
"Kompjuterizovany urad rezervacie listkov na vlaky - turisticke oddelenie" malo 3 nefunkcne pracoviska - teda za pocitacmi striedavo sedeli 0-6 ludia a tvarili sa dolezito - a 1 funkcne pracovisko. 2 pani z tohto funkcneho boli ozaj uzitocni a vedeli ako na to. A boli aj vcelku mili: "Tvoje meno sa pise Dana alebo Diana" - povedala som im. " A co to znamena vo vasej reci - lebo v nasej to znamena "kridla" - mozno budes niekedy lietat.." "Keby si bola Diana, bola by si velmi slavna" , ja na to: " a velmi mrtva". Uprimne ich to pobavilo. Na juh ideme pozajtra.

Martin nechce doplnit preco druha vlakova trieda je pruser, ale ukecala som ho:
juj ale som lenivy...
tak taky maly priklad - na stanicu prichadza vlak - vozne druhej (najnizsej - tych vyssich tu maju viac) triedy su plne tak, ze ludia visia z dveri - z okienok sa neda lebo su na nich mreze. na stanici caka dav a napriek vsetkym zakonom fyziky sa chce vocpat dnu - a aj sa vacsinou vocpe. nie ze by tolko ludi vystupilo, proste sa tam namackaju. samozrejme nastupovanie je bitva ako v druhej svetovej ale namiesto zbrani tu funguju casto velke batoziny a ich nosicovia (neviem ako toho mozu tolko uniest - a t su oproti mne polovicni). kto nevidel neuveri. a takto ludia cestuju aj viac ako den. na druhej strane mozu sa 100 sk precestovat 2000 km. ale my sme luxusni zapadniari a tak si ideme dopriat za 500 sk 1700 km. inak raz sme takymto cestvali ale to bolo iba hodinku a on na tej stanici zacinal a bol zo zahadnych dovodov poloprazny - asi preto ze bol lokalny. drevene lavice a tak pohodicka.

a uz sa mi nechce a idem pustit danku reagovat na vase prispevky.
oo reagovat na vase prispevky....

inak ja este jeden vlakovy:
spinkam si pekne na najvyssom lezadle (vdaka Polkovi za dobru radu - su fakt najpohodovejsie) a v polo spanku a polo noci sa natiahnem. Narazim na nieco nezvycajne, z polospanku sa stane mierne zobudenie a ja odhalim, ze na konci moho lezadla sedi osoba. Len tak si tam sedi, zahaleno drieme. Rano tam uz nebola. Indovia bezne na tych uzuckych lezadla spiach po dvoch a viac....

2 Comments:

Anonymous Anonymný said...

Ahoj indovia :)
Tak som sa 1. raz dostala k vasim zapiskom a pacia sa mi :-)
Uzite si tepla na juhu ked ste tak v Darjeelingu vymrzli. Paaaa
Stanka (rukou Polka)

5:53 AM

 
Anonymous Anonymný said...

Hojsoooo, nieco pre teba :)

http://www.khmerclub.com/Funnypix/diarrea.jpg

5:02 PM

 

Zverejnenie komentára

<< Home